Dit is de voicemail van...

VoicemailVoordat je iemand voor het eerst ontmoet heb je vaak eerst telefonisch contact. En door wat je hoort vorm je je al een indruk. Je ziet soms een beeld voor je van die persoon. Je schat in hoe oud iemand is en hoe iemand eruit ziet. Je hoort in een stem of iemand ergens verstand van heeft of dat iemand heel vriendelijk is of enthousiast. Of dat iemand het druk heeft. Dat iemand niet gestoord wilt worden. Zonder dat iemand dat zegt voel je dat gewoon.

Niet alleen wat je zegt, ook hoe je het zegt is belangrijk

Ook als je iemand niet meteen aan de lijn krijgt, vorm je al een indruk over iemand. Je komt dan eerst terecht in het welkomstbericht van de voicemail. Met dat korte welkomstbericht laat iemand ook een indruk achter. Zelfs wanneer iemand alleen zijn/of haar naam inspreekt.

Weet jij hoe jouw welkomstboodschap van je voicemail klinkt? Je bent je daar meestal niet van bewust. Je hebt gewoon het welkomstbericht ingesproken. Misschien wel rijdend in de auto of even gehaast vlak voor een afspraak. Je denkt dan meestal wel na over welke informatie je in het welkomstbericht wilt laten horen, maar niet altijd over welke indruk je daarmee achterlaat.

Voor de ander, niet voor jezelf

Het heet niet voor niets een welkomstbericht, je wilt dus mensen welkom heten. Een welkomstbericht spreek je niet in voor jezelf maar voor de ander. Je vraagt ze om een boodschap in te spreken na de piep. Als je dat zakelijk en tegelijkertijd vriendelijk wilt doen heb je zowel hoogte als laagte nodig in je melodie. Neem ook rustig de tijd om je naam duidelijk uit te spreken en eventueel andere informatie die voor jou al heel duidelijk is, maar voor degene die jouw belt niet. Spreek in een rustig tempo en maak gebruik van pauzes, want de ander heeft tijd nodig om aan jouw stem te wennen en vindt het prettig om je naam te kunnen verstaan. Eindig je welkomstbericht altijd met een duidelijke punt. Laat je toon aan het eind naar beneden gaan. Daaraan hoort de ander dat het bericht klaar is en dat hij of zij bijna mag inspreken.

Luister je eigen welkomstbericht op je telefoon eens af. Of vraag een aantal bekenden wat ze van je bericht vinden. Bedenk je dan of je met dit bericht de indruk achterlaat die je wilt achterlaten. Zo niet, dan is het hoog tijd voor die nieuwe frisse versie!

 

 

Geschreven door Mirjam Hubregtse
comments powered by Disqus

0 Reacties :

Alle categorieën

Recente reacties

Archief