Net als in de film

House of cardsStel je voor dat je een kostuumontwerper bent en je moet de ultieme outfit samenstellen voor jouw karakter. Hoe zou je dat aanpakken? Jouw leven is natuurlijk geen film of tv-serie en het is zeker niet de bedoeling om van je leven een verkleedpartijtje te maken. Maar door als een kostuumontwerper naar jezelf te kijken, wordt het makkelijker om je eigen verpakking aan te laten sluiten op jou als persoon. Welke karaktereigenschappen wil jij zichtbaar maken?

Het is fascinerend om te zien hoe het juiste kostuum een karakter kan versterken. Petje af voor kostuumontwerpers die echt in een karakter kruipen en daardoor de juiste vertaling maken voor de kleding van de acteurs. Een goede 'match' tussen karakter en kostuum werkt twee kanten op. Voor acteurs draagt het bij aan de inleving in de rol die ze spelen en voor de kijker helpt het om het karakter sneller en beter te begrijpen. Zo kan het voor jou ook werken.

House of Cards 
Neem bijvoorbeeld Claire Underwood, een rol van Robin Wright in de populaire Netflix serie House of Cards. Claire is een gecalculeerde, vastberaden en ambitieuze vrouw, getrouwd met een meedogenloze en pragmatische politicus die uit is op de ultieme machtszetel: het presidentschap van de USA. Ze is zeker niet 'de vrouw van', maar een gelijkwaardige partner die naast haar man staat, in plaats van erachter. Wanneer je Claire's kleding analyseert - op vorm-, kleur- en materiaalkeuze - zie je dat de verpakking perfect aansluit op haar karakter.

Neutrale kleuren: zakelijk en afstandelijk
Niet alleen Claire, maar bijna alle karakters uit de serie dragen neutrale kleuren als zwart, grijs, donkerblauw en wit. Een bewuste keuze van de makers. Enerzijds, omdat neutrale kleuren niet afleiden, waardoor de aandacht naar het gezicht gaat. Onderscheid wordt wel gemaakt door het gebruik van koelere versus warmere neutralen. De koelere neutralen, zwart, donkerblauw, grijs en het daarmee contrasterende wit, gedragen door de politici van Capitol Hill staan voor zakelijkheid en afstandelijkheid. De iets warmere neutralen, zoals grijsbruin en bruin, geven de journalisten een meer menselijke en toegankelijke uitstraling.  

Strakke vormen: vastberaden en ambitieus
Alles aan Claire straalt vastberadenheid en perfectie uit. De strakke belijning van de perfect op maat gesneden outfits versterken dit. Prints zie je bijna niet en al zeker geen gezellige bloemenprints.

Stevige materialen: compromisloos en imponerend
De gebruikte materialen versterken het strakke en compromisloze karakter van de kleding. Geen aaibare gebreide vesten of gezellige bloemenprints, maar vooral effen en gladde stoffen. Meestal wat steviger, waardoor ze haar als een soort pantser omsluiten.

Vergeet vooral het kapsel en de make up niet: ook hier weinig afleiders. Functionele make up gecombineerd met een eigenzinnig kapsel. En wat de haarkleur betreft: in het 3e seizoen is het even donker, maar wordt het snel weer blond. Het blonde haar in combinatie met haar vriendelijke stem weerhouden je ervan om haar als een 'bitch' te zien. 

Kortom, alles klopt en vertelt bovendien een consistent verhaal. Doe er je voordeel mee...

Ook op de werkvloer
Wil jij ook weten hoe je je 'verpakking' goed aan kan laten sluiten op je persoonlijkheid? In de training Impact met Imago ervaar je hoe je overkomt en of er een match is met je gewenste imago. De expert trainer, een imagocoach, geeft praktische tips en adviezen hoe je inhoud en verpakking goed op elkaar afstemt. Ze laat je zien dat kleine veranderingen al snel voor grote resultaten zorgen. Zodat je een consistent verhaal vertelt. Net als in de film, maar dan op de werkvloer.

 

Geschreven door Sascha Bertus

Categorieën :

comments powered by Disqus

0 Reacties :

Alle categorieën

Recente reacties

Archief