Zo is netwerken wel leuk!

Netwerken is een beladen woord. Onze associaties met netwerken zijn dat mensen alleen maar proberen zichzelf te verkopen. Of dat er van je verwacht wordt dat je jezelf goed kan verkopen. We hebben het idee dat netwerken lastig is. Je vraagt je van te voren al af hoe je in contact komt met de juiste mensen, waar je het over moet hebben of je wel interessant genoeg bent.

Maak netwerken leuker! 

  • Ga naar een bijeenkomst die je aanspreekt, waar bijvoorbeeld een leuke spreker komt of een onderwerp besproken wordt wat je echt interesseert. Ook als je dan geen interessante nieuwe contacten legt, is de dag geslaagd. 
  • Ga samen met iemand naar de bijeenkomst en spreek af dat je over elkaar enthousiast gaat vertellen over wat hij of zij voor iemand kan betekenen. Leuker om te doen en makkelijker dan ‘opscheppen’ over jezelf. 
  • Ga niet netwerken met het doel om te verkopen. De kans is namelijk heel klein dat je precies jouw klant ontmoet. Als je een leuk gesprek hebt is de kans wel groot dat die ander je aan nieuwe klanten wil helpen. 
  • Luister meer dan dat je praat. Probeer te achterhalen waar de ander tegenaan loopt en bedenk hoe je kunt helpen. 
  • Ga in gesprek met mensen die jou aanspreken. Vaak zijn dat mensen die iets overeenkomstigs met jou hebben, dan vind je waarschijnlijk ook een onderwerp waar je beiden in geïnteresseerd bent. De ander zal blij zijn dat je hem of haar aanspreekt. 
  • Introduceer mensen aan elkaar. Dan maak je in 1 keer meteen 2 mensen blij! 
  • Maak er een spel van. Leuk om met iemand te doen die ook tegen netwerken op ziet. Geef jezelf een doelstelling: Ik wil met minimaal 3 nieuwe personen een gesprek aanknopen.


Kortom, als je volgende keer naar een bijeenkomst gaat, noem dat dan gewoon niet netwerken. Je gaat nieuwe mensen ontmoeten en met ze praten omdat dat leuk is!

 

Geschreven door Mirjam ten Cate-Hubregtse

Categorieën :

comments powered by Disqus

0 Reacties :

Alle categorieën

Recente reacties

Archief