Kan ik dit nog wel dragen op mijn leeftijd?

"Mijn zus van 26 draagt geen felle kleuren meer, want daar vindt ze zichzelf te oud voor", zo vertelde een Kunstacademie studente mij laatst. Ik was op z'n zachtst gezegd verbaasd over deze uitspraak. Het lijkt er juist op dat mensen zich steeds minder aantrekken van de, al dan niet ongeschreven, modewetten. 

Worden bepaalde kleuren of kledingstukken inderdaad verboden terrein als je op een bepaalde leeftijd komt? Geen rokken meer boven de knie na je 40e, geen tops met blote armen of hippe sneakers boven de 50, of zelfs geen felle kleuren meer boven de 26? Persoonlijk vind ik dat het niet zozeer met leeftijd te maken heeft als wel met het feit of het past bij de persoon die het draagt en de manier waarop het gedragen dan wel gecombineerd wordt. Zelfs vanuit de mode zijn de voorschriften tegenwoordig minder strikt. Het aanbod is zo groot en gevarieerd, dat er voor iedereen wel wat bij zit. De keuze komt meer en meer bij de drager te liggen. Dat maakt het wel lastig, dat geef ik toe. Wat voor de een goed werkt, kan voor de ander een enorme misser zijn. Hoe bepaal je nu wat wel en niet 'age-appropriate' is? 

Kleding voor leeftijd
Wisselen wel of niet verantwoord? Kunstenaar Qozop geeft een verrassend inzicht in hoe het eruit ziet wanneer moeder en dochter (en vader & zoon) wisselen van kleding. Foto via qozop.

Van jou of van je moeder/dochter?
Door ervoor te zorgen dat je er op elke leeftijd niet 'te oud', maar zeker ook niet 'te jong' uitziet. Ook dat laatste kom ik vaak genoeg tegen: starters op de arbeidsmarkt die zich op hun eerste werkdag strak in (mantel)pak hijsen. Vaak een pak dat veel te senior voor ze is, alsof ze het van hun moeder geleend hebben. Ze willen serieus genomen worden, maar het contrast met het jonge gezicht maakt dat ze er eerder nog jonger uitzien. Andersom geldt hetzelfde. Een ouder gezicht waar al wat tekening inzit met daaronder een meisjesachtige outfit, maakt het gezicht alleen maar ouder. 

Geef je look regelmatig een 'update' en laat zien dat je van deze tijd bent
Zelfs zonder enige modekennis voelt iemand feilloos aan of iets wel of niet van deze tijd is. Even checken dus of die 'klassieke' items die je al jaren in de kast hebt hangen, echt nog door de beugel kunnen. Door kleding te dragen die van deze tijd is, laat je onbewust weten dat je weet waar het vandaag de dag echt om gaat. Dat geldt voor kleding, maar ook voor accessoires, make-up en haar. Hoe lang draag je je kapsel al op deze manier? En je make-up, is dat een vaste routine die je al jaren hanteert? Door af en toe de boel op te frissen en weer 'van nu' te maken blijf je bij de tijd.

Schrijf je eigen stijl in plaats van je voor te laten schrijven door de laatste trends
Zoals Coco Chanel al zei: trends gaan voorbij, stijl blijft voor altijd. Hoe ouder je wordt, des te belangrijker is het om kleding te dragen die past bij jouw figuur, proporties en stijl. Vaak weet je van jezelf echt wel wat je goede en minder goede punten zijn, hou daar ook aan vast! Zorg ervoor dat je pluspunten in de spotlights staan en je hou je minpunten in de schaduw. Vermijd kleding en kleuren die je pluspunten geen goed doen, ook al is het de laatste trend en zegt de verkoopster dat het je geweldig staat. Kies alleen de trendy items die passen bij jouw persoonlijke stijl en (gewenste) uitstraling.

Er is helaas (of misschien gelukkig) geen kant en klaar voorschrift voor wat je wel een niet kunt dragen op welke leeftijd. Die hippe sneakers kunnen geweldig staan onder een mooi klassiek pak, ook al ben je al grijs. En blote armen is niet zozeer een kwestie van leeftijd als wel of het esthetisch verantwoord is. Blijf up to date en geïnspireerd door wat er in de wereld om je heen gebeurt. Draag datgene wat jou als persoon versterkt en laat zo zien waar jij voor staat.

Snel en effectief een afgestemde garderobe?
Voor drukbezette zakenvrouwen en -mannen en voor mensen die het lastig vinden om uit al het aanbod de juiste (leeftijds)keuze te maken, is personal shopping dé oplossing. Het bespaart bovendien veel kostbare tijd. Met personal shopping ben je gegarandeerd van een garderobe die perfect is afgestemd op jouw persoonlijke en zakelijke lifestyle. Mail of bel 06 - 3084 3058 voor meer informatie of het maken van een afspraak.

 

Geschreven door Sascha Bertus

Categorieën :

comments powered by Disqus

0 Reacties :

Alle categorieën

Recente reacties

Archief